top of page

Gramatika ukrytá v príbehoch - vybrané slová.



Určite mi dáte za pravdu, že učiť gramatiku a pravopis len ako sériu poučiek bez kontextu je prinajmenšom veľmi neefektívne, ak nie úplne zbytočné.

Ja som sa vždy považovala za učiteľa, ktorý potrebuje deťom odovzdať nielen vedomosti, ale aj ich zmysel. Zároveň som príliš lenivá, aby som po nociach vytvárala nové a nové superpremyslené materiály. Preto som v istom momente mojej praxe dospela k názoru (a nebola som sama), že gramatika sa dá krásne ukázať a precvičiť temer v každej knihe či príbehu. Stačí, keď má dieťa aspoň trochu zaujem o knihy, aby bolo na čom stavať.


Dnes vám predstavím niekoľko typových úloh/cvičení zameraných na pomerne rozsiahly jav - vybrané slová. K niektorým úlohám vám postačí obľúbená kniha, niekedy budete potrebovať jednoduché pomôcky (pero, papier, farbičky,...) a niektoré vyžadujú prekopírovanie textu, aby nedošlo k poškodeniu knihy.

Zo skúsenosti odporúčam text, s ktorým idete pracovať, aspoň prebehnúť očami. Vybrané slová sú vcelku hojný jav, ale jeden nikdy nevie...


Doplňovačky

Doplňovačka je jedno z tých najobyčajnejších cvičení, ktorým zväčša veľmi neohúrite, ale ani nič nepokazíte. Zároveň je jedno z tých, ktoré vyžadujú trochu prípravy, vrátane kopírovania.

Doplňovať môžete:

· konkrétny jav - v tomto prípade I/Y. Zamerať sa dá na jednu alebo viac obojakých spoluhlások. Prípadne skombinovať napr. s mäkkými a tvrdými spoluhláskami alebo slovami cudzieho pôvodu.

· slová - okrem vybraných slov precvičíte cit pre text a čítanie s porozumením. Vynechané slová môžete ponúknuť v zozname (ktorý môžete niekde ukryť) alebo nechať čisto na deťoch.


Vyhľadávanie

Hľadať sa dá vždy a všade a hocičo. Dôležitá je rôznorodosť zadaní – činnostných slovies - podčiarkni, zakrúžkuj, vyfarbi, ukáž prstom, vypíš, prečítaj, zahraj pantomímu, zaspievaj,... Fantázii sa medze nekladú.

Vyhľadávať môžete:

· konkrétne slová - vtedy je vhodné zoznam nejako oživiť. Slová môžu byť nakreslené, zašifrované, a pod. Prípadne sa s nimi dá pracovať ďalej - napr. zisti, čo majú spoločné

· podľa jednoduchého kritéria - napr. vybrané slová po B; slová, ktoré majú po obojakej spoluhlaske I,...

· podľa kombinovaných kritérií - napr. vybrané slová vyjadrujúce činnosť; vybrané slová v opytovacích vetách,...

· špecifický, neobyčajný jav - vhodné napr. pri homonymách (byť/biť) alebo vybraných slovách v rozkazovcom spôsobe (Umy! Skry!)

· vyhľadávanie ušami - pri precvičovaní vybraných slov je dobré striedať "vstupné kanály". Predsa len, je ťažšie slovo odhaliť, keď vám do očí nebije Y. Pri vyhľadávaní sluchom vy čítate nahlas text a dieťa reaguje podľa pokynov (napr. keď počuješ vybrané slovo tleskni, urob si čiarku, zapíš si ho,...). Pri takýchto úlohách je dôležité upraviť tempo čítania, aby dieťa stíhalo reagovať.


Opravovanie

Tento typ úloh vyžaduje trochu viac prípavy - kvôli "zahladeniu stôp" treba zväčša prepísať celý vybraný text. Na druhú stranu, deti sa veľmi rady hrajú na učiteľov, a tak sa raz za čas treba obetovať.

Opravovať sa dá:

· konkrétny jav v celej dĺžke textu - v tomto prípade pravdepodobne I/Y.

· viacero javov v konkrétnom odseku - vybrané slová sa dajú kombinovať napr. s dĺžňami a mäkčeňmi alebo tvrdými a mäkkými spoluhláskami.

Pri tomto type cvičení treba odhadnúť správny pomer počet chýb - dĺžka textu, aby deti neboli zahltené a v tom celom sa nestratili.


Počítanie a triedenie

Ide v podstate o vyhľadávanie s doplňujúcou úlohou a ,podobne ako pri opravovaní, je tu dôležitý pomer textu a vyhľadávaného javu. Opäť je najlepšie ísť zlatou strednou cestou.

· počítať môžete vybrané i nevybrané slová a následne počty porovnávať

· triediť sa dá napr. podľa obojakej spoluhlásky alebo na slová vybrané a príbuzné


Hry so slovom

Pri vybraných slovách sa môžete hrať hlavne pomocou synoným.

Deti môžu skúsiť nahradiť vybrané slová inými tak, aby ich bolo v texte čo najmenej, ale aby text nestratil pôvodný význam. Okrem synoným môžu pracovať aj s celkovou stavbou vety.

Alebo naopak môžu bežné slová nahradiť vybranými. Zo začiatku je dobré trochu pomôcť s výberom slov, neskôr to už deti zvládnu aj samy.


Prepojenia alebo čerešnička na záver.

Pri všetkej tej gramatike netreba zabúdať aj na ostatné predmety. Koniec koncov aj do nich vždy viete prepašovať nejaké vybrané slová.

Prepojiť môžete na:

· literatúru (úplne postačí používať literárne pojmy v zadaniach)

· sloh (tam sa vybrané slová používajú vlastne samy od seba)

· výchovy (výtvarka, dramatická, informatika)

· čokoľvek iné vám napadne

Prepojenia sú témou, ktorá by vydala na celý ďalší článok, takže v prírade záujmu či potreby, o nich napíšem nabudúce.


Dúfam, že ste v týchto riadkoch načerpali potrebnú inšpiráciu pre prácu s textom. Uvedené príklady smelo využívajte aj na iné gramatické javy a ak prídete na nejaké nové, lepšie, originálne, podeľte sa v komentoch.


bottom of page