top of page

Magnetická abeceda

Updated: Jan 25, 2020

Toto je môj prvý pokus niečo napísať...niečo, čo by mohol aj niekto čítať. Podľa mojich veľkolepých plánov by to tiež mal byť prvý zo série blogov o aktivitách pre predškolákov. Tak snáď to bude čitateľné a pokračovateľné.


Medzi jednoduché, veľmi efektívne a zároveň vcelku zábavné formy ako svojho škôlkara trochu pripraviť na školu patrí hra s magnetickou abecedou. Potrebujete len abecedu, magneticku plochu a ochotné dieťa. To naše zatiaľ o čítanie, ako proces, nejavilo záujem, ale momentálne už pár dní skladá písmená odušu.


Aby sme sa vyhli zbytočným nedorozumeniam, skôr než sa pozrieme na jednotlivé aktivity, povedzme si, čo je... alebo teda nie je, cieľom hier s písmenami. V prvom rade by malo ísť o hru a zábavu. To, že sa dieťa pri tom niečo naučí, je len pridaná hodnota. Z toho (aspoň mne) logicky vyplýva, že naším cieľom nie je potomok, ktorý nám po večeroch predčíta Vojnu a mier.


To, čo si dieťa pri takejto hre rozvíja a upevňuje, sú tzv. dielčie funkcie. V odbornej literatúre sa s týmto pojmom stretnete predovšetkým v súvislosti s poruchami učenia, ale o tom inokedy.

Zo všetkých možných aktivít sme sa s Ondrejom dlhodobo "zasekli" na skladaní slov. Hra prebieha tak, že on si vymyslí slovo, ja ho predpíšem veľkým tlačeným písmom na tabuľu a on následne prikladá magnetky. Začali sme menami členov rodiny a plynule sme prešli k menám dinosaurov, čo je u nás momentálne top téma.

That's all. Ale čo všetko sa za tým skrýva? Koľko sa toho dieťa v skutočnosti učí?

Aj keby sme miesto písmen použili ľubovoľné tvary, dieťa si trénuje zmysly a ich prepájanie, hrubú aj jemnú motoriku.

- Vytvára na tabuli koordinované pohyby - pohyb ramena a prstov, presné umiestnenie magnetky na písmeno. Kvôli týmto pohybom je vhodná veľká plocha a magnety, ktoré držia na mieste. Predídete tak zbytočnej frustrácii z rozsypaného veľdiela ;)

- Orientuje sa v priestore, identifikuje jednotlivé tvary - mnoho písmen má podobný tvar (M a W, J a L, B,P a R) a je super, keď to môžete potrénovať skôr ako v prvej triede. Zároveň sa tak upevňujú pojmy ako hore-dole a vpravo-vľavo.

Takúto hru sa dokážete pokojne zahrať aj s dvojročným zvedavcom.

Pri starších zvedavcoch, ktorí už majú čitanie trochu v krvi, sa k vyššie spomenutému pridáva ešte sluchová analýza - dieťa si pomaly začne spájať znak so zvukom, vie ho spoznať v inom slove, vytvoriť si mnemotechnickú pomôcku (Ondrej sa tak veľmi rýchlo naučil S, lebo je to ako had, ktorý robí sssssss).

Zároveň, ak dieťaťu na tabuľu vyskladáte celú abecedu, veľmi rýchlo sa v nej začne orientovať. Popri tom sa mu dostáva do podvedomia, že slová sa skladajú z písmen zľava doprava - neoceniteľné know how v prvej triede.

Náš Ondrej si k tomu všetkému pridal ešte základy matematiky a počíta písmená v slovách. Pri tom mu bohate stačí jeho 5 prstov :) Na jednu aktivitu, ktorá zaberie tak 10 minút, dosť, nie?


Na záver pripájam ešte pár ďalších tipov na hry pre mladších aj starších písmenkomilcov.

- Z písmenok sa dá stavať a len tak voľne tvoriť, rozprávať sa o tom, čo nám pripomínajú, rozvíjať slovnú zásobu.

- K predpísanému slovu zostaviť aj magnetické s nejakou jednoduchou chybou a nechať ju dieťa hľadať.

- Po určitom čase môžte zaradiť aj malé tlačené písmená, vytvárať dvojice, používať ich v slovách.

- A tí najsamšikovnejší po čase sami začnú skladať známe slová aj bez vzoru a svojím spôsobom tak čítať. Tu by som rada poznamenala, že ja osobne nie som zástanca domáceho učenia sa čítať v predškolskom veku, ale, samozrejme, sú deti, ktoré k čítaniu prirodzene dospejú a nemá zmysel tomu brániť. Skôr ide o to netlačiť na pílu a neznechutiť im čítanie, než vôbec začnú.


Prajem veľa zábavy a objavovania.


PS: Nakoniec som neodolala a dokúpila aj číselnú sadu magnetiek, tak som zvedavá, čo vymyslíme s tými.



bottom of page